Duurzaamheid
bij aja Bad Saarow
GreenSign
hotelcertificering
Hotels die gecertificeerd zijn met GreenSign staan voor duurzaam hotelmanagement en voldoen aan de belangrijkste criteria in harmonie met ecologisch bewustzijn, sociale verantwoordelijkheid en economische rentabiliteit.
GreenSign voert een analyse uit van de huidige situatie en geeft vervolgens een certificering af van onze inzet voor duurzaamheid. Tegelijkertijd laat het ook zien hoe duurzaamheid verder ontwikkeld en verbeterd kan worden. Verschillende kerngebieden worden geanalyseerd aan de hand van meer dan 100 criteria.
Duurzaamheidsprestaties worden gecategoriseerd op basis van het aantal punten in GreenSign Niveau 1 tot GreenSign Niveau 5. De hoogste GreenSign Level 5 award vereist een duurzaamheidsprestatie van meer dan 90 procent.
We zijn er erg trots op dat al onze aja-hotels niveau 4 hebben bereikt.
aja ontmoet
Too Good To Go
Te vaak wordt goed eten weggegooid - zelfs van het hotelbuffet. Daar willen wij verandering in brengen! Daarom werken we nu samen met Too Good To Go. Ons gezamenlijke doel: doorgeven in plaats van weggooien.
Vanaf nu kun je helpen voedsel te besparen bij aja. Via de Too Good To Go app geven we restjes eten door tegen een speciale prijs - lekker, duurzaam en nuttig.
Neem nu een kijkje en ontdek hoe makkelijk het is om mee te doen. Samen zorgen we ervoor dat lekker eten terechtkomt waar het hoort: op jouw bord.
Afval
We dragen actief ons steentje bij om de hoeveelheid afval die we produceren voortdurend te verminderen. Voor alle producten die we in onze hotels gebruiken, besteden we aandacht aan het consequent vermijden van afval en het correct scheiden van afval.
- Het hotel verzamelt en controleert regelmatig en systematisch gegevens over afvalproductie.
- Regelmatig onderzoek naar kopieerpapierverbruik
- Digitale gastengids
- Meer gebruik van papierloze processen in het hele hotel
- Preferentieel gebruik van herbruikbare systemen van leveranciers
- Vermijden van niet-recyclebare portieverpakkingen
- Steun voor initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan - TooGoodToGo
- Juiste verwijdering van voedselafval
Water
Water, een kostbare en beperkte hulpbron, is van cruciaal belang voor het overleven van de mensheid en het behoud van ons milieu. Daarom speelt het verantwoord omgaan met water een prominente rol in onze inspanningen.
- Het hotel registreert regelmatig en systematisch het waterverbruik per soort.
- Het water is afkomstig van legale en duurzame bronnen die de milieustromen in de toekomst niet zullen beïnvloeden.
- Het hotel zorgt ervoor dat alle waterinstallaties en -systemen (bijv. kranen, koeling) regelmatig worden onderhouden.
- Het hotel zorgt ervoor dat de water- en drinkwaterkwaliteit in alle hotelruimten (bijv. kamers, zwembaden) regelmatig wordt gecontroleerd (bijv. legionella, chloorgehalte).
- Gebruik van doorstroombegrenzers / beluchters
- Gebruik van duurzame schoonmaakchemicaliën (waar mogelijk) om de impact op het milieu te minimaliseren
- Schoonmaken van ruimtes met tussenpozen van twee dagen
- 2-spoelreservoirs
- Gebruik van waterbesparende douchekoppen in alle ruimtes
Energie
Energieverbruik en de energietransitie staan centraal in onze filosofie, waar we ons nu al volledig voor inzetten voor een verbeterde en duurzame toekomst. We implementeren actief maatregelen en ontwikkelen concepten waarbij zowel onze gasten als onze medewerkers en hotels betrokken zijn. We richten ons vooral op het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen om onze bijdrage te leveren aan de bescherming van het milieu.
- Het hotel haalt elektriciteit uit hernieuwbare bronnen om zijn ecologische voetafdruk te verbeteren - 100% groene stroom in alle hotels (vanaf 01.01.2024).
- Het hotel registreert en controleert regelmatig en systematisch het energieverbruik (bijv. elektriciteit, stookolie, aardgas).
- Gebruik van moderne LED-technologie
- Regelmatige reiniging en onderhoud van onze technische apparatuur en systemen
- Moderne verwarmings- en koelsystemen
- Gebruik van warmtekrachtkoppeling (alleen op de juiste locatie)
- Geen minibars op de kamers - gebruik van maxibars in de hotelwinkels
- Energiecheck met gespecialiseerde consultant/deskundige (bepaling van energiebehoeften en -verbruik, beschrijving en analyse van zwakke punten, suggesties voor besparingsmaatregelen)
- Eigen energiemedewerker in het bedrijf
Sociaal & Gemeenschap
We zetten ons in voor het versterken van sociale rechtvaardigheid, het bestrijden van ongelijkheid en het beschermen van de rechten van minderheden. We gaan de dialoog aan met de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving in onze markten en treden altijd op als partner op ooghoogte.
- Het hotel ondersteunt actief (lokale) initiatieven en projecten in het belang van duurzame ontwikkeling en de promotie van de lokale gemeenschap en cultureel erfgoed.
- We bevorderen fatsoenlijk werk en laten ons leiden door eerlijke lonen en collectieve arbeidsovereenkomsten.
- Hotelmedewerkers nemen regelmatig deel aan trainingen/opleidingen over hun taken en verantwoordelijkheden.
- In het hotel is een systeem van programma's voor bedrijfsgezondheidsmanagement opgezet.
- We hebben ons gecommitteerd aan het Diversiteitshandvest.
- aja heeft een beleid tegen commerciële, seksuele of andere vormen van uitbuiting en intimidatie.
- Verschillende werktijdmodellen, gezins- en kindvriendelijke werkomstandigheden.
Voedsel
Van ontbijt tot diner - ons eten moet niet alleen lekker smaken, maar ook zo min mogelijk impact hebben op het milieu. Daarom letten we bij de inkoop van onze producten op regionaliteit en seizoensgebondenheid, biologische kwaliteit en eerlijke handel.
- We koken met verse ingrediënten en zorgen ervoor dat ons culinaire aanbod evenwichtig en gevarieerd is. We verwerken ook gevarieerde, plantaardige gerechten zoals onze veggie linzenbolognese of vis van het veld.
- We verhogen de kwaliteit door duurzame producten te gebruiken van milieuvriendelijke en grondstofbesparende teelt.
- Initiatieven ondersteunen om voedselverspilling tegen te gaan - TooGoodToGo
- We ondersteunen ook producenten van met name biologische producten.
- Groot aantal plantaardige alternatieven en veganistische producten.
- We laten ons in onze keuken inspireren door de wisselende seizoenen. Dit betekent meer nabijheid tot de natuur, duurzaamheid, absolute versheid en variatie.














-400x400.webp)


